dissabte, 17 de novembre del 2007

Efecte kiwi?


El kiwi és un fruit de sabor dolç originari de la Xina. En maorí, kiwi, és una onomatopeia del crit d’un au.

Però permeteu-me una petita dislèxia, i donem-li la volta a la paraula. El resultat serà l’últim crit en la xarxa de xarxes, la wiki.


Però, que és això de la wiki? Doncs senzillament és un lloc web corporatiu editat i portat endavant per un grup persones que treballen de forma col·lectiva. Estructuralment és similar a aquest blog, el qual permet que qualsevol membre del grup pugui editar continguts, encara que aquests hagin estat creats per altres membres o autors. Els col·laboradors d’una wiki poden interactuar dintre un entorn, ja sigui creant, modificant o bé esborrant d’una forma ràpida i senzilla.

La més universal és la wikipedia, una enciclopèdia gratis i de lliure accés per tots els usuaris de internet. Però també hi ha la wikilibro o wikibooks, on trobarem llibres de text, manuals, tutorials, etc. Wikisource, biblioteca en línia de textos originals sota domini públic, wikieconomia, wikiadministració, wikinews, frikipedia ... i si en vols saber més, pots consultar el wikilearning, però, si al contrari, en comences a estar una mica tip de tant wiki, aqui tens wiki mania.

També hi ha alternatives a la kiwi, com ara Citizendium, Enciclopedia Libre, Epistemowikia, Javapedia, LyricWiki, Nupedia, Solarpedia, Wookieepedia, Conservapedia, Anarcopedia, Disinfopedia,...

I tu, que “espedia” a crear el teu mon wiki?