dimarts, 15 de gener del 2008

Copy versus paste

Cada mati, de forma puntual i durant tots els dies de l'any, els diaris ens informen dels diferents fets i esdeveniments d’actualitat ocorreguts en les darreres hores. Molts d'aquests diaris presumeixen de ser la font d'informació més veraç i objectiva que hi ha. Molts d'ells tenen les seves pròpies guies d'estil per tal de seguir una línia informativa coherent i adient amb l'estil del diari. Ara bé, tot i així, hi ha molts diaris en els quals hi pots trobar gran quantitat d'errors ortogràfics i amb informació poc contrastada i a vegades amb una procedència no gaire ortodoxa.

No hi ha dubte que els diaris s'han d'emplenar d'alguna forma o altra, amb allò que teòricament estigui d'actualitat i interessi als seus lectors. Ara bé, d’aquí a plagiar una noticia d'un blocaire és el més gran dels despropòsits. Res complau més als blocaires que algú altre es digni a llegir els seus posts o entrades i que s'animin a comentar-los a través de les seves pròpies observacions. Ara bé, fa lleig i és poc ètic que la informació subministrada per un diari de tirada nacional sigui copiada de forma tan alegre i descarada sense ni tan sols dignar-se a citar la font de procedència.
L'afectat, que així ho denuncia des de la seva pròpia finestra blogger, comenta que, i per a més inri, aquests ho han copiat de forma descarada i malament. Si copies, fes-ho bé carall!

Per altra banda fa unes setmanes els quiosquers de Barcelona van decidir abaixar les persianes en senyal de protesta pels pocs marges que obtenen per la venda de diaris a banda d'altres circumstàncies.
Alguns auguren un futur dificil i no massa esperançador per aquests negocis.

Alguna cosa està canviant. Potser i té a alguna cosa a veure la proliferació exponencial de milions de blogs en la blogosfera?



4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola tocayo,

És evident que alguna cosa deu estar canviant en aquest mon tan globalitzat. Pel que fa a mi, molta informació l'extrac de la xarxa; solament compro el diari els caps de setmana i sobretot pel que fa als dominicals.
Per altra banda dir-te que en aquest sector del periodisme hi ha molts bons professionals i altres són uns usurpadors que es nutreixen d'internet.

Vida quotidiana ha dit...

Els blocs no tenen la culpa del declivi de la premsa tradicional. Al contrari, penso que darrera els blocs solen haver persones que s'informen molt més que la mitjana del país.

Més aviat la culpa la tenen certes decisions empresarials de dubtosa racionalitat. No pot ser que un diari de pagament s'assembli a un de gratuït. Tampoc pot ser que els continguts d'un diari de pagament no siguin originals o no es contrastin. I tampoc és normal que sigui molt més car subscriure's a un diari de Barcelona que al New York Times, com comentava un company en un altre bloc.

locarles ha dit...

No oblidem les agencies de noticies EFE, europapress, SERVIMEDIA, ... al servei dels mitjans de comunicació. Gairebé molts d'aquests mitjans beuen de la mateixa font.

Anònim ha dit...

Encara que sembli inversemblant, aqui tens un altre exemple del comentat.
La CNN+ copia la bibliografia de Bobby Fisher de la WIKIPEDIA.

http://www.elpais.com/videos/deportes/Muere/Bobby/Fischer/elpviddep/20080118elpepudep_6/Ves/

http://es.wikipedia.org/wiki/Bobby_Fischer


Per Miquel Lucas