diumenge, 3 de gener del 2010

Aló?

La telefonia mòbil ha comportat un impacte social i econòmic que hauria estat inimaginable fa uns anys enrera. Segons dades estadístiques oficials, en aquest país hi ha més de 52 milions de línies donades d’alta, és a dir, més d’un mòbil per habitant. L’evolució d’aquest artifici tecnològic ha permès disminuir la mida i el pes i, ha comportat majors prestacions i un millor servei.

Al principi dels anys noranta vaig poder veure el que seria batejat com un dels primers mòbils d’aquest país. La bateria anava introduïda en una espècie de maleta, rígida i compacta, d’on sobresortia un auricular. Per aquell temps era un invent revolucionari; un aparell que permetia poder parlar des de qualsevol racó i estar sempre localitzable, sense fils i cables pel mig. Si en aquells anys hagués pogut tenir una petita finestra per on veure el futur, és a dir, l’actual present, hagués estat realment extravagant i insensat explicar-ho. Segur que m’haguessin tractat d’un visionari il·luminat, llunàtic o friki (encara que aquest últim terme no s’utilitzava col·loquialment)

A través d’aquesta suposada finestra hagués pogut explicar que en el futur tothom portaria un o més mòbils a la butxaca, que seria tant o més petit que un paquet de tabac, pesaria menys de cent grams, es podria estar constantment comunicat amb qui es vulgues i on es vulgues, en qualsevol racó del planeta. També es podria fer fotos, escoltar música, visualitzar vídeos, posicionar-se en un mapa amb tecnologia GPS, transmetre dades, veure la televisió, fer una vídeo conferència, jugar en línia amb persones situades a l’altra extrem de món ... Hi haurà tecnologies molt avançades conegudes com a ADSL, BLUETOOTH, SMS, WAP, WIFI, MP4, POTCASTS, ...

Ara penso com serà el futur d’aquesta tecnologia, que ens oferirà, com estarem connectats, quin tipus de comunicacions tindrem. M’agradaria obrir una altra finestra i poder visualitzar-ho. Haurè de fer correr la imaginació i tirar de fantasia. Potser tindrem uns microxips implantats en el nostre cervell i amb una simple acció del cap atendrem o realitzarem trucades, potser els nostres dits feran d’auricular, potser hi haurà un sistema de telepatia i també ens podrem teletransportar, ... sí, potser sí que ara m’estic comportant com una autèntic friki.

Aquest any 2010 ha estat declarat per l’ONU any Internacional d’Acostament de les Cultures. La tecnologia mobil aposta per la comunicació i el dialeg; la comprensió i la cooperació entre diferents cultures i religions a favor de la pau depen de la societat.


Feliç any 2010.



2 comentaris:

Montse ha dit...

Un fax, mooooolt interessant!

zurruletas ha dit...

T´acabo d´enviar un Fax carles,ja l´has rebut??
Muhahahahaha